Als Zijtaart wordt ingesloten door industrie maakt dat ons dorp kapot

Aan de hand van vragen schetst een inwoner van de regio een beeld van zijn of haar dorp. Deze keer: Mike Versantvoort uit Zijtaart. 

Vaak is het hard werken voor Mike Versantvoort (29) in het bedrijf van zijn ouders, eethuis De Reiger, maar dat is goed. Ook dat hij over een aantal maanden de zaak mag overnemen. De jonge horecaman werd geboren in Veghel, maar zijn hart ligt in Zijtaart.

Naast zijn werk is Mike graag met zijn vrienden op de tennisbaan, bij het dartbord of voert hij zijn taken EHBO-bestuurslid uit. Hiermee, en met vakantiereisjes naar Oostenrijk of Spanje, brengt hij zijn drukke bestaan in balans. Geheel onbezorgd is hij echter niet. Want wat doet de oprukkende industrie met zijn geliefde Zijtaart?

Typisch Zijtaart(s)

,,Ons dorp heeft gemoedelijke inwoners, die ook nog eens heel sociaal zijn ingesteld. Vooral daardoor hebben we, van groot belang, een rijk verenigingsleven."

Compliment

,,Dat geef ik aan Ad van Nunen, ex-voorzitter van de Dorpsraad, en het huidige bestuur van ons Dorpshuis. Zij zetten zich enorm in voor de leefbaarheid van Zijtaart en het functioneren van het Dorpshuis. Dat kost hen veel tijd. Ik vind het mooi dat er van die mensen zijn."

Club/vereniging

,,De mooiste en onmisbare club van Zijtaart is de EHBO-vereniging. Die is ook van grote betekenis bij evenementen. Dan zorgen de vrijwilligers voor hulp aan mensen met letsel.”

In één zin

,,Zijtaart is een geweldig dorp voor jong en oud. Je ziet ook steeds meer jeugd terugkeren naar Zijtaart.”

Als ik de baas was

,,Dan zou ik hier niet veel veranderen. En Zijtaart moet vooral niet te groot worden, dan zou het sociale er teveel vanaf gaan.”

Mooiste plekje

,,Dat is middenin het dorp, bij de oude pastorie en Het Klooster. We hebben mooie oude gebouwen die er goed uitzien en nog steeds volop worden gebruikt."

Kan niet zonder

,,Mijn vrienden en familie. En uiteraard mijn belangrijkste klankbord, mijn ouders dus, en mijn werk. Maar een dorp zonder verenigingsleven is helemaal ondenkbaar."

Ik mis hier nog

,,Wat meer fietsroutes recht door het dorp, die ook langs het mooiste plekje lopen. Nu zijn er alleen routes om het dorp. En een fietsroute met een fietsbrug van de Pastoor Clercxstraat naar Veghel-Zuid zou ook erg fijn zijn en veiliger voor de Seitertse kinderen die in Veghel naar school gaan.”

In 2050 dan

,,Is Zijtaart ingesloten in de Veghelse industrie. Dat zou ons dorp helemaal kapotmaken.”

Bron: Brabants Dagblad 'Het dorp van'  9 september 2019