| NIEUWS
Alliance neemt distributiecentrum in gebruik en breidt al weer uit
Tientallen kilometers aan stellingen. Allemaal vol met de meest uiteenlopende farmaceutische producten. Van paracetamol tot peperdure kankermedicijnen. Alliance Healthcare heeft in Veghel een nieuw hoofdkantoor en een gigantisch distributiecentrum in gebruik genomen. En er wordt al weer uitgebreid.
Maar liefst 26 voetbalvelden. Onafzienbare rijen met metershoge stellingen waar al gauw zo’n 100.000 pallets kunnen worden opgeslagen. En dat allemaal om de meest uiteenlopende farmaceutische producten te kunnen herbergen. Van een simpel paracetamolletje tot de meest kostbare anti-kankermedicijnen. In het gigantische distributiecentrum van Alloga, dochterbedrijf van Alliance Healthcare, liggen zeker 40.000 verschillende farmaceutische artikelen opgeslagen.
Alloga verzorgt in Veghel in dat volledig duurzame distributiecentrum de opslag en distributie van in totaal ruim dertig veelal wereldwijd opererende farmaceutische bedrijven, waaronder grote spelers als bijvoorbeeld Sandoz, Viatris en Centrafarm. Wat kort door de bocht gesteld, zorgt Alloga voor de opslag van de voorraden van deze producenten en regelt het ook de distributie naar de uiteindelijke afnemers in Nederland en grote delen van Europa.
Werkgever van 1800 mensen
En het is in Veghel allemaal hagelnieuw. Alliance Healthcare - nu ook nog gevestigd op twee distributielocaties in Den Bosch en Meppel - is werkgever van 1800 mensen. Het betrok afgelopen december het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor en enorme distributiecentrum in de uiterste hoek van het Veghelse bedrijventerrein Doornhoek. Het bedrijf was eerder gevestigd op de Amert, maar was daar compleet uit het al jaren veel te krappe jasje gegroeid. Commercieel directeur Bart van der Sangen zegt dat hun markt snel groeit en ze behoefte hadden aan een nieuwe, efficiëntere en veel ruimere locatie.”
We zijn actief in het hele traject tussen fabrikant en patiënt, geeft Van der Sangen aan. En dat betekent de distributie vanuit nu nog Den Bosch en Meppel van tienduizenden farmaceutische- en zelfzorg producten naar apotheken, artsen, zorgcentra en ziekenhuizen. Alliance Healthcare - met een Nederlandse omzet van ruim een miljard euro - is uitgegroeid tot een van de grootste farmaceutische dienstverleners en distributeurs in Europa. Het ziet Veghel als haar nieuwe thuisbasis. Eerste stap was de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor en het 26 voetbalvelden omvattende distributiecentrum voor Alloga, met onder andere een koel- en vriesgedeelte, maar ook een zwaar beveiligde opiatenkluis voor de opslag van sterke pijnstillende geneesmiddelen met opium als ingrediënt. En speciale opslagruimtes voor de extreem dure en uiterst specialistische medicijnen voor bijvoorbeeld kankerpatiënten.
Verdere uitbreiding nodig
Maar ook die 26 voetbalvelden vol stellingen is niet genoeg. Er wordt inmiddels - pal naast het hoofdkantoor - alweer gewerkt aan verdere uitbreiding. Enkele weken geleden is gestart met de bouw van een nieuw, tweede distributiecentrum op een oppervlakte van nog eens drie voetbalvelden. In dat DC worden de distributie-activiteiten gecentraliseerd die nu nog plaatsvinden in De Bosch en Meppel. En zo brengen ze alles onder één dak. Dan kunnen ze gerichter automatiseren en het proces optimaliseren.
Het nieuwe DC - dat eind 2024 operationeel moet zijn - betekent een uitbreiding van de werkgelegenheid in Veghel met nog eens zo’n vijftig mensen. Van der Sangen geeft aan: We gaan de vestigingen in Den Bosch en Meppel sluiten en hier centraliseren. We verwachten dat de mensen uit Den Bosch hiernaartoe komen. Ook de vestiging van dochterbedrijf Stephar in Krimpen aan den IJssel is gesloten en bij Alloga gevestigd. De bereikbaarheid, internationaal aantrekkelijke ligging, aanwezigheid van luchthavens en beschikbare ruimte pleiten voor Veghel.
Robot snelt tussen de stellingen heen en weer
Vanuit het nieuwe distributiecentrum - 13.000 vierkante meter groot - gaat Alliance Healthcare medicijnen rechtstreeks leveren aan de apotheken van Boots (58) en Alphega (180), aan openbare apotheken die klant bij de groothandel zijn, poliklinische apotheken, ziekenhuizen en instellingen. Het nieuwe DC wordt hypermodern, aldus Van der Sangen. Er is ruimte voor zo'n 17.000 kratten die op 21 niveaus in drie gangen opgestapeld worden. Een shuttle-robot snelt tussen de stellingen heen en weer en zal binnen enkele seconden de juiste producten uit de schappen verzamelen om een zending te complementeren.
Alliance Healthcare heeft een flinke geschiedenis in ons land. En die gaat terug tot 1896 toen in Den Bosch Lamers & Indemans werd opgericht. Het bedrijf groeide en later kwamen daar apotheken en verdere dienstverlening bij. In 1972 ging het bedrijf verder onder de naam Interpharm. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door Alliance Healthcare, dat op haar beurt sinds enkele jaren onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse gigant AmerisourceBergen, een wereldwijd opererend bedrijf met 44.000 medewerkers en een omzet van zo’n 230 miljard euro.
Cencora is nieuwe naam
Behalve Alloga en de apotheken van Alphega en Boots schuilen ook de merken Alcura en Spits nog onder de paraplu van Alliance Healthcare, dat overigens met ingang van eind dit jaar Cencora gaat heten. Bij Spits - gevestigd in Apeldoorn - worden de geneesmiddelen in een medicatierol verpakt. Ze kopen die medicijnen in, verpakken ze in een medicatierol en distribueren ze naar apotheken en instellingen. Alcura brengt medische hulpmiddelen bij de patiënt thuis en zorgt zelfs voor verpleegkundigen die specialistische geneesmiddelen thuis toe kunnen dienen. Zo zijn ze op vrijwel alle terreinen in de complete keten actief. Letterlijk van fabrikant tot patiënt.
Bron: Brabants Dagblad 21 maart 2023