Alliance Healthcare en Alloga bouwen megagroot medisch distributiecentrum op Foodpark

Alliance Healthcare en Alloga bouwen megagroot medisch distributiecentrum op Foodpark

Op Foodpark in Veghel komt een megagroot medisch distributiecentrum. Alliance Healthcare uit Den Bosch en dochteronderneming Alloga uit Veghel gaan er samen zo’n 13 hectare innemen. Onder meer voor medicijnen voor coronapatiënten.

Het nieuwe pand van Alliance Healthcare en Alloga laat de meeste andere distributiecentra in Veghel achter zich, op het 6,8 hectare grote distributiecentrum van Sligro op de Dubbelen na. Het distributiecentrum zelf wordt 6,3 hectare groot, dat zijn zo’n 26 voetbalvelden, en het hoofdkantoor wordt 3000 vierkante meter. In totaal neemt Alloga/Alliance 13 hectare in op Foodpark II. ,,Dat is best groot ja”, beaamt directeur Thomas Morshuis van Alloga. Het bedrijf groeit, mede door de medicijnen voor coronapatiënten. Maar hij zet het in perspectief met wat bijvoorbeeld Jumbo Supermarkten in Veghel aan distributieruimte heeft. ,,Alleen is dat dan verdeeld over meerdere locaties.”

Het gebouw, 14,4 meter hoog, heeft ruimte voor 72.000 palletplaatsen, 70 laaddocks en 535 parkeerplaatsen. Het biedt ruimte aan 200 werknemers ‘in de operatie’ en zo'n 70 mensen op het hoofdkantoor. ,,We hebben daarbij al rekening gehouden met thuiswerken.” Het vult direct de gehele achterkant van bedrijventerrein Foodpark II, tussen de Zijtaartse Biezendijk en de nieuwbouw van NextLevel (Van Berlo bedrijfsvloeren en FrieslandCampina). 2021 02 03 Eerste indruk Alloga distributiecentrum foodpark in Veghel

Pharmaceutisch distributiecentrum

Alliance Healthcare is een distributeur en groothandel in farmaceutische, chirurgische, medische en gezondheidsproducten. Het bedrijf bestaat dit jaar 125 jaar en is met een distributiecentrum en een deel van het hoofdkantoor in Den Bosch gevestigd. Een ander deel van het hoofdkantoor zit bij dochteronderneming Alloga op de Amert in Veghel. Dit bedrijf verzorgt de opslag en logistiek van medicijnen en pharmaceutische producten, onder meer in beveiligde, gekoelde magazijnen en vriescellen. De bedrijven leveren aan ziekenhuizen, poliklinische apotheken, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen. 

Alloga heeft ook nog vestigingen in Wijchen en Tiel. Deze komen samen met het bedrijf op de Amert in Veghel in het nieuwe pand op Foodpark te zitten, met het samengevoegde hoofdkantoor van Alliance Healthcare. In Den Bosch blijft alleen het distributiecentrum.

Corona draagt indirect bij aan groei

Het bedrijf groeit al jaren, en de laatste tijd doet corona daar ook nog een schepje bovenop. Morshuis: ,,In Nederland verzorgen wij niet de distributie van de coronavaccins, dat doet onze collega (Movianto in Oss, red.). Wij leveren wel medicijnen die nodig zijn bij de behandeling van coronapatiënten. Denk aan spierverslappers voor mensen die op een ic liggen. Voor een aantal ziekenhuizen zorgen wij voor een noodvoorraad medicijnen, zodat er geen tekorten kunnen ontstaan. Onze klanten zijn de farmaceuten, maar wij leveren door aan ziekenhuizen en apotheken. Voor sommige ziekenhuizen slaan we met corona ook medicijnen van meerdere merken en leveranciers op zodat een ziekenhuis maar met één logistieke dienstverlener te maken heeft.”

Waarom Veghel?

De keuze voor vestiging in Veghel werd gemaakt vanwege de centrale ligging. ,,Dicht bij de Belgische en Duitse grens, Schiphol en Eindhoven Airport zijn makkelijk te bereiken.” Het bedrijf was volgens Morshuis al langer met Meierijstad in gesprek. ,,Er zijn vijf alternatieven overwogen in het zuiden van het land. Het moet qua timing, ligging en perceelgrootte wel kloppen. De gemeente heeft echt coöperatief meegewerkt, dat wij als Alloga binnen Veghel blijven, heeft daarin waarschijnlijk wel meegespeeld.”

Voor de ontwikkeling van het project heeft het college van B en W een zogenoemde omgevingsvergunning planologische afwijking afgegeven. Deze vergunning is nog niet onherroepelijk. De bouwvergunning is inmiddels aangevraagd en komt ter inzage. Het bedrijf verwacht dat dit rond mei goedgekeurd is, zodat nog dit jaar met de bouw begonnen wordt. ,,We hopen de oplevering in juli 2022 te doen.” Alliance Healthcare bestaat dit jaar 125 jaar. ,,Daarom is deze nieuwbouw extra speciaal.”2021 02 03 Megagroot medisch distributiecentrum op komst in Veghel

Past zo’n groot distributiecentrum wel in de omgeving?

Een distributiehal XXL aan de rand van het landelijke gebied van Zijtaart, dat is geen fraai uitzicht voor de bewoners van de Biezendijk. De gemeente denkt dit op te lossen door een ‘zeer robuuste groen/blauwe zone aan te leggen’, oftewel een groenstrook met water. ,,Tussen dit pand en de Biezendijk wordt een buffer gerealiseerd ter grootte van ca. 4,5 hectare”, stelt de gemeente.

Bron: Brabants Dagblad 3 februari 2021

logo zijtaart.nl