Albert van Grootel over de muziekvereniging in Zijtaart

Albert van Grootel over de muziekvereniging in Zijtaart

Albert van Grootel (44) woont al dertien jaar samen met zijn vriend in Zijtaart, waar hij naar eigen zeggen goed is geland. Hij voelt zich helemaal thuis in het dorp. In het dagelijks leven adviseert hij gemeenten over het sociale domein. Daarnaast is hij al heel lang muzikant en sinds kort ook voorzitter van Muziekvereniging Sint Cecilia in Zijtaart, die dit jaar 120 jaar bestaat. Daar bespeelt hij ook de eufonium. 

Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende inwoner zijn of haar beeld van het dorp. Vandaag: Albert van Grootel uit Zijtaart.

Spotlight

,,Ik zou graag alle leden en vrijwilligers van de muziekvereniging in het zonnetje zetten. Het is bijzonder dat we in zo’n klein dorp een vereniging hebben met ruim 120 vrijwilligers en leden die zorgen dat muziek blijft klinken in Zijtaart. Dat we dat met z’n allen voor elkaar krijgen. Dat wil ik in de spotlight zetten.”

De moeite waard

,,De kleinschaligheid van het dorp, dat vind ik de moeite waard. En de mooie dorpskern met daarin het klooster. Een gezellig Café Kleijngeld. Eethuis De Reiger zit daar met z’n restaurant. Het is opvallend hoe Zijtaart de sfeer en waardigheid van het dorp in stand heeft weten te houden. Dit ondanks het oprukkend industriegebied. Ook de open cultuur is mooi hier. Als je als twee mannen hier komt wonen denk je wel: hoe zal dat vallen in zo’n kleine gemeenschap? Ik ben verbaasd hoe open-minded de mensen hier in het dorp zijn. Als je betrokken raakt bij het dorp zelf, word je hier heel fijn opgevangen.”

De toekomst

,,In de toekomst denk ik dat Zijtaart een geweldig mooi dorp kan blijven voor mensen die graag in een hechte gemeenschap samenleven. Ik hoop dat het dorp daarbij nog wat kan uitbreiden in het aantal woningen voor jongeren, zodat zij hier ook blijven wonen. Daarmee kunnen ook wat meer voorzieningen naar het dorp komen. Voorzieningen die er nu zijn, zoals het dorpscafé, blijven dan bestaan. Zijtaart is echt een dorp dat onder het kanaal bij Veghel zijn eigen identiteit kan blijven behouden. Met daarbij een mooie muziekvereniging die nog vele jaren zal bestaan.”

Verbeterpuntje

,,Een verbeterpunt in Zijtaart is vooral de komst van een supermarkt, maar dat gaat helaas niet gebeuren.”

Bijzonder

,,Men is hier open-minded, dat maakt Zijtaart bijzonder. Je zou denken dat het een ons-kent-onscultuur is, die integratie moeilijk maakt. Maar wat Zijtaart bijzonder maakt is dat de inwoners heel erg open staan voor verandering en vernieuwing en ook voor nieuwe mensen. Dat iedereen gewoon kan zijn wie die is. In Zijtaart wordt iedereen geaccepteerd. Maar we hopen wel dat iedereen ook meedoet en zijn beste beentje voorzet om in ‘muzikale’ harmonie met elkaar te leven.”

Bron: © Brabants Dagblad 8 mei 2022

 
logo zijtaart.nl