Advies aan boeren Meierijstad: blijf weg van die wereld van geld en geweld

Advies aan boeren Meierijstad: blijf weg van die wereld van geld en geweld

,,Blijf weg van die wereld van geld en geweld.” Dit advies gaf Wiljan Rooijackers, projectleider ondermijning in het buitengebied bij de Taskforce Brabant-Zeeland, deze week aan agrariërs uit Meierijstad. Dat deed hij tijdens een avond van de ZLTO in 't Klooster in Zijtaart over onder meer criminaliteit in het buitengebied. 

Volgens eerder onderzoek is 15 procent van de boeren in Nederland wel eens door criminelen benaderd met de vraag of zij tegen een ruime vergoeding vrijstaande stallen of loodsen willen afstaan voor bijvoorbeeld een hennepkwekerij of drugslab. In Brabant komt dit het vaakst voor. Hier zou zelfs een kwart van de boeren benaderd zijn door criminele organisaties.

,,Het gebeurt overal, ook in Meierijstad", stelde Rooijackers. Hij onderbouwde dat met cijfers. ,,In Oost-Brabant zijn vorig jaar 66 dumpingen van drugsafval waargenomen. En er zijn elf drugslabs en opslaglocaties van drugs gevonden in de buitengebieden.”  Volgens Rooijackers en de beleidsmedewerker veiligheid van de gemeente Meierijstad zou het goed zijn als boeren eerder verdachte situaties melden. 

Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad zou de avond van de ZLTO openen met een toespraak, maar hij liet verstek gaan. Van Rooij gaf de voorkeur aan de beëdiging van Ryan Palmen als burgemeester van Horst aan de Maas, hij is de opvolger van Van Rooij. 

Bron: Brabants Dagblad 3 april 2019

2019 04 03 Boeren worden benaderd door hennep criminelen in Zijtaart

 

logo zijtaart.nl