Aangekondigde werkzaamheden in Zijtaat zijn een goed begin

Aangekondigde werkzaamheden in Zijtaat zijn een goed begin

De gemeente Meierijstad heeft toegezegd iets te gaan doen aan het barslechte asfalt op fietspad Corsica. Ook zijn er plannen om het Hool aan te pakken. “Een goed begin, maar we hopen op meer”, reageert Helmut Henst namens de Zijtaartse dorpsraad. 

In Zijtaart vinden ze dat hun roep om meer maatregelen op het gebied van infrastructuur en verkeersveiligheid al jaren veel te weinig oplevert. Er spelen verschillende problemen in en om het dorp. De dorpsraad luidde daarom begin maart de noodklok. Deze noodkreet lijkt nu zijn vruchten af te werpen, want de gemeente heeft bekendgemaakt een aantal van de zorgen in Zijtaart te willen gaan wegnemen. Henst is blij dat de gemeente eindelijk actie gaat ondernemen, maar toch is hij niet helemaal tevreden. “De gemeente is van plan om alleen het Hool aan te pakken, terwijl wij als dorpsraad liever het hele gebied (Hool, Hoolstraat en Sweenslag - red.) aangepakt zien worden. Het is echt hard nodig”, vindt Henst. 

Wat gaat er precies gebeuren en wanneer?

Groot onderhoud fietspad Corsica
- Nieuwe deklaag aanbrengen.
- De voorlopige planning van de uitvoering is na de zomervakantie.

Reconstructie Hool
- Reconstructie. De hele asfaltverharding wordt vervangen.
- Om de veiligheid te garanderen wordt klein onderhoud meegenomen in het nieuwe bestek dat in voorbereiding is.
- De voorbereiding voor de reconstructie is inmiddels gestart.
- Verwachting uitvoering 2025 in verband met participatietraject.

Gleuven en gaten
2024 06 14 Slecht wegdek en berm Hoolstraat ZijtaartHet wegdek op de Sweenslag en Hoolstraat verkeert in beroerde staat. Henst vervolgt: “Door de drukte en het slechte wegdek is er meer kans op aanrijdingen tussen fietsers en auto’s. Langs de weg zijn grote gleuven en gaten ontstaan.” De gemeente is op de hoogte van de slechte staat van het wegdek en waarschuwt hiervoor met een bordje ‘gevaarlijk wegdek en berm’. Toch lijken ze niet van plan om binnen afzienbare tijd de Sweenslag en Hoolstraat aan te pakken. Een gemeentewoordvoerder legt uit waarom niet: “Het Hool staat op de planning voor een reconstructie. Hier gaan we de gehele asfaltconstructie vervangen. De Sweenslag en Hoolstraat worden wel onderhouden indien noodzakelijk. Volgens het gemeentelijk beleid moeten de wegen in Meierijstad voldoen aan kwaliteitsniveau B. Volgens onze laatste inspecties voldoen de Sweenslag en Hoolstraat hieraan, het Hool niet.” Henst hoopt dat de gemeente alsnog overstag gaat. “Het ligt er super slecht bij en het wordt alleen maar erger. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Het is wachten totdat het een keer misgaat en dan is de gemeente verantwoordelijk.” 

Bewonersbrief
De gemeente wil geen volledig overzichtje delen met wat er allemaal gaat gebeuren in en om Zijtaart. De dorpsraad weet ook niet wat er precies op de schop gaat. Henst: “We weten ongeveer waar we aan toe zijn, maar het is niet helemaal duidelijk.” De inwoner van Zijtaart woont zelf tegenover het Corsica-fietspad. “We krijgen nog een bewonersbrief, pas dan weet ik meer.”

Bron: © Stadskrant Veghel 14 juni 2024

 
logo zijtaart.nl