150 jaar Zijtaart: Expositie 18 en 19 juni in de Sint Lambertuskerk

150 jaar Zijtaart: Expositie 18 en 19 juni in de Sint Lambertuskerk

Van trots vervuld zullen de voorheen zo vernederde en beschimpte eerste kerkmeesters van de Zijtaartse parochie St. Lambertus gekeken hebben naar “hun” kerkgebouw!  Met één collecte werd het geld bij elkaar gebracht. Voortvarend werden bouwopdrachten verstrekt,  gezamenlijk fundamenten gegraven en vele honderden karren met zand aangevoerd uit “het Reibroek”, de toen nog deels onontgonnen wildernis tussen Zijtaart en Zondveld. Het was al zo vele jaren een grote wens om een eigen kerkgebouw te hebben en toen in 1872 stond het daar dan ook!

Het wekelijkse, vaak moeizame misbezoek in het “grote Veghel” was eindelijk afgelopen: Zijtaarts parochie stond op zichzelf.

Op de tentoonstelling zal een afbeelding van het schilderij van die nog nieuwe kerk te zien zijn. Opvallend zal de leegte zijn die er te zien is! Kerk en de pastorie stonden toen op een soort heidevlakte. Deze lege plek was bepaald door de Bossche bisschop, als zijnde gemiddeld de beste plaats voor de kerk: nabij de kruising van wegen die de 4 gehuchten  Zondveld, Biezen, Doornhoek en Oud-Zijtaart met elkaar verbinden. Het is dezelfde kruising waaraan aan de overzijde de Klaverhoeve was (en is ) gelegen.

Dit statige aanzicht van toen, samen met een groot aantal andere foto’s – op groot formaat - en merkwaardige voorwerpen maakt een bezoek aan deze unieke tentoonstelling meer dan de moeite waard. De gehele kerk zal veranderd worden in een soort van historische wandeling door de tijd van de parochie Zijtaart.

Gidsen

Hoewel iedereen vrij kan ronddwalen tussen al die bezienswaardigheden, is er ook een aantal gidsen beschikbaar die een – korte of wat langere – rondleiding zullen verzorgen. Wetenswaardigheden die niet afgebeeld zijn, maar heel wel heel interessant, zullen door hen behandeld worden. En als geïnteresseerde bezoeker kunt u natuurlijk ook al uw nadere vragen stellen aan onze gids.

Wij zien jullie graag verschijnen!

Bron: © Het tentoonstellingscomité “150 jaar parochie Zijtaart”

Overzicht_Sint_Lambertuskerk_Zijtaart_door_de_jaren_heen.jpg.

logo zijtaart.nl