Nationale Boomfeestdag ‘Opgroeien met Bomen’

2023-11-03_Kinderen_planten_ruim_3300_bomen_en_ander_groen_in_Meierijstad_Zijtaart
Categorie
Activiteit
Datum
woensdag 15 november 2023 10:00 - 15:00

De Nationale Boomfeestdag (tot 1980 ook Boomplantdag genoemd) werd tientallen jaren in Nederland jaarlijks gehouden op de derde woensdag in maart. Deze dag in het voorjaar voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer), en in 1980 is voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag (waar sindsdien Staatsbosbeheer wordt gecommuniceerd als de moederorganisatie). Vanwege steeds vaker voorkomende droogte in het voorjaar is in 2023 besloten om de Nationale Boomfeestdag voortaan plaats te laten vinden op de derde woensdag van november.

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laat de stichting kinderen de wondere wereld van bomen beleven, leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. Tevens heeft de stichting de intentie om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom te laten planten (ieder kind een boom). Tientallen gemeenten hebben deze intentie ook onderschreven door het tekenen van de intentieverklaring ieder kind een boom.]

In 2017 bestond de Nationale Boomfeestdag 60 jaar en dat werd gevierd met een jubileum Boomfeestdag in Maastricht. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft verder in totaal drie keer een Koninkrijks-Boomfeestdag georganiseerd op Curaçao (2007), Bonaire (2009) en Aruba (2010). Ook in andere landen wordt er aan vergelijkbare (nationale) boomplant of -feestdagen gedaan.

Deelnemers
Tegenwoordig zijn er jaarlijks activiteiten in ruim 260 gemeenten die deelnemen aan de Nationale Boomfeestdag, ofwel 75% van alle plaatsen in Nederland. Ieder jaar worden door meer dan 100.000 kinderen en 30.000 volwassenen, 200.000 bomen en struiken geplant. In de bijna 65 jaar dat Boomplantdag/Boomfeestdag bestaat, zijn er al ruim 10 miljoen bomen en struiken geplant.

 
 
logo zijtaart.nl