Eerste heilige communieviering

2022-05-16_Eerste_heilige_communie_2022_Zijtaart
Categorie
Bijeenkomst
Date
zondag 2 juni 2024 10:30

 NB: Bovenstaande foto is een archieffoto van de communieviering van 2022

Aan de hand van het project “Juul in de wolken” bereiden de kinderen zich samen met hun ouders voor op de Eerste Heilige Communie. Samen met hun ouders lezen de kinderen verschillende Bijbelse teksten en maken hier leuke opdrachtjes bij. Daarnaast komen de kinderen met verschillende vieringen in de kerk. Zoals bij de doopviering, de presentatieviering en de broodviering. De broodviering vindt plaats nadat de kinderen een bezoek gebracht hebben aan de molen en met zijn allen bij de bakker brood zijn wezen bakken. Dit zelf gebakken brood wordt in deze speciale broodviering met elkaar gedeeld. 

Over de eerste communie

De eerste (heilige) communie is in de Rooms-Katholieke Kerk de feestelijke gelegenheid dat iemand voor het eerst nadert tot de eucharistie. De eerste communie maakt deel uit van de initiatiesacramenten (doopsel, eucharistie en vormsel) en dient voorafgegaan te worden van de eerste biecht.

Doorgaans nemen kinderen voor het eerst deel aan de communie wanneer ze tot de jaren van verstand zijn gekomen (ongeveer 6 tot 7 jaar). Dit gebeurt na een voorbereidingstijd, waarbij ze op school of op de parochie catechese krijgen over Kerk, sacramenten, Jezus en de eucharistie. Kern en hoogtepunt van de eerste communie is een feestelijke mis, waarbij de eerste communicanten nauw betrokken worden bij de liturgie (de intredeprocessie, een preek in vraag en antwoord, zang of het aandragen van de gaven). Vooral in het zuiden van Nederland en in België wordt naar aanleiding van de eerste communie een familiefeest gevierd.

 
 
logo zijtaart.nl