Dagreis Actief 50+ “Het Rijk der Duizend Eilanden”

2023-04-03_Dagreis_Actief_50_Zijtaart
Categorie
Activiteit
Datum
dinsdag 25 april 2023 08:30 - 21:00
Locatie
Plein naast de Kerk

Ook dit jaar is het weer gelukt om een mooie dagreis met alles erop en eraan te organiseren.
En met jou erbij wordt het een fantastische dag. Maar natuurlijk moet je je dan wel opgeven.

Wat: Een mooie busreis naar “Het Rijk der Duizend Eilanden”
Wanneer: Dinsdag 25 april 2023; Verzamelen om 8.45u bij de kerk in Zijtaart; ca. 21.00u weer terug.
Wie: Voor leden van Actief 50+ evt. met introducee
Wat zit erbij:

  • Luxe touringcar busreis met onderweg een stop voor kopje koffie/thee met gebak
  • Langdijker Lunch
  • Varen langs de eilandjes, een rondleiding door Museum de Broekerveiling en zelfs deelname aan een veiling
  • Kopje koffie/thee met iets lekkers
  • Terug met Luxe touringcar onderweg een goed verzorgd 3-gangen diner.

Prijs: € 85,- per persoon te voldoen bij opgave.
Opgeven: per overboeking van € 85,- op rekeningnr. NL27RABO 0160 8041 32 t.n.v. Actief50+ KBO-Zijtaart onder vermelding van Dagreis en Naam/namen deelnemers of door persoonlijke opgave en contante betaling op vrijdag 14 april 2023 van 13.30u tot 15.00u in het dorpshuis.

PS: Deelname is op volgorde van aanmelden. Vol = Vol


Extra Info:
Het Rijk der Duizend Eilanden is de naam voor de oorspronkelijk meer dan vijftienduizend akkers op kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord Scharwoude. Het maakt deel uit van de Geestmerambacht Polder.
In dit gebied vinden we het museum de Broekerveiling, de oudste veiling ter wereld. Op deze veiling is het veilen bij afslag ontstaan in 1887.
Bijzonder is dat deze manier van veilen nu op alle grote veilingen wordt toegepast.
Op de Broekerveiling werd in het verleden voornamelijk kool verhandeld dat per schip naar onder meer Amsterdam werd getransporteerd. De veiling werd gedaan in de open lucht.
Door de aanleg van een spoorlijn tussen Sint-Pancras en Broek op Langedijk werd ook het vervoer naar Rotterdam mogelijk. Hierdoor ging de omzet van de veiling in 4 jaar tijd van 700.000 gulden naar ruim 3 miljoen gulden.
Sinds 1976 heeft de veiling haar oorspronkelijke functie verloren en is het omgetoverd tot een leuk maar vooral interessant museum.
Tijdens deze dagtocht willen wij u de gelegenheid geven om kennis te maken met deze veiling en natuurlijk een inzicht te krijgen in de manier van veilen in die tijd.
We vertrekken van de kerk in Zijtaart. Onderweg maken we een stop voor een kopje koffie/thee met gebak. Vervolgens rijden we langs Alkmaar om uiteindelijk in Broek op Langedijk te arriveren, waar we aan tafel gaan voor een Langdijker lunch (heerlijke soep en een Broodje Kroket).
Aansluitend maken we een rondje door het museum.
Om een goede indruk te geven van de grootte van het gebied maken we een rondvaart waarbij de schipper van alles vertelt over de mooie omgeving.
Na de rondvaart volgt de rondleiding door het museum met als hoogtepunt het zelf meemaken van een heuse veiling. Altijd weer een leuke ervaring om uw eigen uien te kopen via de veiling klok.
Let wel goed op bij het bieden! U drukt, door het grote enthousiasme, vaak veel te snel.

Voordat we de Broekerveiling verlaten, drinken we eerst nog een kopje koffie/thee met iets lekkers.
Dan is het de hoogste tijd om Broek op Langedijk te verlaten en huiswaarts te keren. Onderweg stoppen we bij restaurant De Engel in Houten voor een goed verzorgd 3-gangen diner. Om na het dessert de laatste etappe naar Zijtaart in te zetten.

 
 
logo zijtaart.nl