Contact| Disclaimer

Home.Over Zijtaart.Dorpshuis.Klooster.Verenigingen.Bedrijven.Contact.

Zijtaart is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Zijtaart is een kerkdorp van de gemeente Veghel en telt rond de 1.600 inwoners. De naam Zijtaart wordt tegenwoordig meestal verklaard als het zijwaards gelegene, welk naam te verklaren valt vanuit de ligging van Zijtaart ten opzichte van de oude parochie Veghel.

Zijtaart bestaat als kerkdorp officieel sinds 1872 toen het zich als parochie afsplitste van de Sint-Lambertusparochie in Veghel. De kerk van het nieuwe kerkdorp draagt nog altijd het oude torenkruis van de oorspronkelijke Veghelse parochiekerk, die in de 19e eeuw gesloopt werd. Vanuit het moederhuis te Veghel stichtten de Zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de H. Moeder Gods in 1901 het klooster Huize Cecilia in Zijtaart, dat in 2005 haar deuren sloot. Veel informatie over de historie van Zijtaart is te vinden op de site van oudzijtaart.

 

Uw ge...
Kaart van Zijtaart

Kaart van Zijtaart, door op de kaart te klikken komt u op een duidelijke kaart van Zijtaart.

Kunstwerk in centrum van Zijtaart, onthuld op 2 februari 2002 bij het 100 jarig jubileum van fanfare St Cecilia. Het beeld is gemaakt door  kunstenares Ankie Binrie

Spelende Kinderen

In 1996 fuseerde de Rabobank met de Rabobanken van Erp en Veghel. Bij het 125 jarig bestaan van de parochie in 1997 schonk de Rabobank het beeld spelende kinderen, gemaakt door Anton (Toon) Grassens uit Gemert. Het jongetje is zijn geld aan het tellen, het meisje speelt met haar konijn. Model stonden Roel Maas en Marjan van Asseldonk.

Zijtaart is één van de kernen van de gemeente Veghel. Veghel zelf heeft als grootste stedelijke trekken. Veghel profileert zich als voedingsstad. Dit ondermeer vanwege de aanwezigheid van FrieslandCampina, Cehave Landbouwbelang, Mars,  en vele andere bedrijven die zich bezig houden met  voeding.  Daarnaast hebben Sligro en Jumbo haar hoofdvestiging in Veghel.

In Veghel wonen ongeveer 37.000 mensen. Door de aanwezigheid van uitgebreide industrie terreinen is het aantal arbeidsplaatsen in verhouding met het aantal inwoners groot. De aanleg van de A50, heeft een impuls gegeven aan verder ontwikkeling van Veghel als bedrijvenstad.

Van oudsher is zijn de dorpen rond Veghel sterk agrarisch ontwikkeld, dit heeft een belangrijke basis gevormd voor de vestiging en ontwikkeling van bedrijven op het gebied van voeding.

Zijtaart kent een bloeiend verenigingsleven. Basis hiervoor zijn vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de diverse verenigingen. Historisch vonden veel organisaties hun oorsprong in de geloofs gemeenschap en de agrarische sector. In de loop der jaren zijn is daar een breed scala aan sport en ontspannings verenigingen bijgekomen. Met de agrarisch achtergrond zijn mensen uit Zijtaart steeds bereidt zelf de handen uit de mouwen te steken. Vele voorzieningen zoals de rijhal, het tenniscomplex, voetbalgebouwen, Jong Nederland blokhut en Dorpshuis zijn met inzet van veel vrijwilligers gebouwd en gefinancierd.

Een overzicht van de vele verenigingen is op deze website onder de knop verenigingen te vinden.

Heilige Lambertus

Stenen Heilig Hartbeeld bij de Zijtaarts kerk. Het beeld is gemaakt Jan Custers (stratum 1867-Venlo 1942), hij was een beeldhouwer die vooral interieurs vervaardigde voor neogotische kerken.

Op de sokkel is een plaquette aan-gebracht met de tekst;

KOMT ALLEN TOT MIJ

H.HART VAN JEZUS

Zegen de Parochie

ZIJTAART

U toegewyd

19 28/5 22

 

De mensen in Zijtaart zijn trots op hun dorp. In 1997 is door, hoe kan het ook anders, een groep vrijwilligers, ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de parochie een boek uitgebracht met de titel; Zijtaart, hoe het werd wat het is.

St Cecilia

Dit stenen beeld stond in de voortuin van het klooster in Zijtaart. Met de verbouwing heeft het beeld haar oorspronkelijke plek boven de ingang van het klooster terug gekregen.

Edith Stein

Dit Keramisch reliëf is geplaatst op een gevel van de basisschool. Edith Stein, kloosternaam Teresia Bendicta van het Kruis (Breslan, 12-10-1891 - Auschwitz-Birkenau 8-8-1942). Zij was Joods-Duitse filosofe, op 11 oktober 1998 is zij door Paus Johannes Paulus II Heilig verklaard. In de zomer van 2011 is de school verhuisd naar het klooster, het kunstwerk heeft hier een bescheiden plaats gekregen.

Reliëf gemaakt door Joop Puntman (Bemmel 1934).

De inwoners van Zijtaart hebben de bijnaam  de Reigers. Deze naam wordt gekoesterd en komt op diverse plaatsen terug zoals ponyclub De reigertjes, carnavalsvereniging de Reigers en Eethuis de Reiger.

Ook  in de vlag van Zijtaart heeft de reiger een prominente rol.

In de nieuwe wijk Rudenbroek hebben vele mensen uit Zijtaart een huis gebouwd. Op dit moment zijn er voldoende bouwkavels beschikbaar. In de kloostertuin zijn twee kavels beschikbaar, in Rudenbroek nog één.

Op de vrijgekomen plek van de school en het dorpshuis zijn d eeerste woningen gebouwd, ook hier zijn nog bouwkavels, waaronder  een CPO project, beschikbaar.

Daarnaast zijn in Zijtaart een aantal huizen te koop, een aantal vindt door te klikken op deze link huis te koop in Zijtaart.  

De Munt

Op de plaats waar vroeger de Rabobank stond is in 2006 een appartementen gebouw gerealiseerd. In ‘de Munt’ zijn acht luxe appartementen.

Meer foto’s van Zijtaart; klik hier