Home

Contact| Disclaimer

Home.Over Zijtaart.Dorpshuis.Klooster.Verenigingen.Bedrijven.Contact.

Het Klooster

Het Klooster is een karakterestiek en beeld bepalend gebouw in het centrum van Zijtaart. Het eerste deel van het gebouw is in 1902 in gebruik genomen. Nadat de zusters het klooster in 2006 verkocht hebben aan de gemeente is het verbouwd naar een multifunctioneel gebouw waardoor het gebouw behouden is gebleven.

Na de zomervakantie van 2011 heeft de basisschool als eerste haar intrek genomen in het verbouwde Klooster. Op deze site vindt u meer informatie over de geschiedenis, de her-ontwikkeling en het huidige gebruik van het klooster.

 

 

 

 

 

 

Plattegrond

 

Hieronder is de plattegrond van de  benedenverdieping van het klooster afgebeeld. Zoals te zien is de hoofdingang aan de Pastoor Clercxstraat. Het dorpshuis gebruikt deze ingang alleen bij evenementen. Voor alle andere activiteiten is de ingang aan de zijkant van het klooster, kort bij het parkeerterrein bij de Maria kapel.

 

Parkeren

Op het pleintje naast de kerk is parkeergelegenheid recht tegenover de hoofdingang. Daarnaast is er een grote parkeerplaats tussen de Mariakapel en het dorpshuis, te bereiken via de mr. Van de Venstraat.

 

 

Adres gegevens

Pastoor Clercxstraat 50-52

5465 RJ Zijtaart

T (0413) 366 679 (dorpshuis)

T (0413) 365 168 (school)

E dorpshuis@zijtaart.nl

E info@edithstein.skipov.nl

 

De ingang naar het dorpshuis is op de scheiding van de ‘oud’ bouw en de nieuwbouw bij de linkervleugel van het klooster. Vlak bij deze ingang bevindt zich een jeu de boules baan.

De Bibliotheek, gelegen links van de hoofdingang aan de zijde van de Past. Clercxstraat.

Kloosterhistorie

Geschiedenis

De historie van het klooster gaat terug naar 1899, door hier te klikken vindt u meer informatie over de geschiedenis.

Al sinds de opening in 1902 is het klooster een beeldbepalend gebouw midden in het hart van Zijtaart. Onderstaande foto is vanaf de achterzijde van het klooster.

Geldautomaat

Per juni 2017 is de geldautomaat verplaatst naar binnen in het dorpshuis. Deze is beschikbaar tijdens de vaste openstelling van het Dorpshuis. U kunt pinnen van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 21:00 uur en zaterdag tussen 8:45 en 10:45 uur.

Dorpspatio

Achter de ingang, voor de gymzaal en tussen het dorpshuis en de school is de dorpspatio. Een mooi omsloten pleintje met in het hart een Magnolia en daaronder een kunstwerk met Cecilia als aandenken aan de oorspronkelijke naam van het klooster; huize Cecilia.

Kinderopvang/

Peuterspeelzaal

Een speciale plek is in het klooster gereserveerd voor de allerkleinste.

Er zijn opvangmogelijkheden voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Hiervoor wordt samengewerkt door SKS De Plu en SPV Pompeltje. Voor meer informatie klik hier.

Basisschool

Al in 1809 is er een schoolgebouw gebouwd in Zijtaart. Het school gebouw bestond uit één lokaal, groot 7,50 bij 6,30 meter en 4,32 meter hoog. Er werd in drie klassen niveaus lesgegeven aan zowel jongens en meisjes. In 1838 zaten er 112 leerlingen op de school die (als ze allemaal op kwamen dagen) gelijktijdig onderwijs ontvingen van maar één onderwijzer in één lokaal. In dat ene lokaal stonden 25 banken met schrijftafels, daarnaast nog 18 losse banken. Verder drie leer borden, voor elke klas één, en een letterkast.

 

Door de jaren heen is de school op verschillende plaatsen gevestigd geweest in Zijtaart. In 1902 verhuisde de meisjes naar de R.K. Meisjesschool in het Klooster. Vanaf 1930 gingen de jongens naar de St Jacobusschool.

In november 1968 verhuisden de meisjes naar de Edith Stein school, de jongens kwamen er in 1972 bij.

Na ruim 40 jaar was het schoolgebouw aan vervanging toe en is besloten om (weer) te verhuizen naar het klooster.

Het schooljaar 2011-2012 ging van start in een deel van het klooster dat geheel verbouwd is voor de school. Meer informatie over de school, klik hier.

Dorpshuis.
Kinderopvang.
Geschiedenis.
Her-ontwikkeling.
Basisschool.

Dorpshuis

Belangrijkste doel van de Stichting Dorpshuis Zijtaart is het beheren en exploiteren van het Dorpshuis zonder dat de stichting daarbij het maken van winst beoogt.

De Stichting streeft ernaar door het verenigingsleven te faciliteren en een basis te bieden voor de leefbaarheid van Zijtaart. Naast tal van evenementen biedt het Dorpshuis plaats aan verenigingen voor repetitie en oefenbijeenkomsten, vergaderingen, lezingen, voorlichtings bijeenkomsten en ontspanning.

Daarnaast is het Dorpshuis een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Zijtaart. Het dorpshuis heeft zich ontwikkelt tot  het Hart van het dorp.

In 1983 is het door de Zijtaartse gemeenschap gebouwde dorpshuis de Korenmolen geopend. Op 3 oktober 2011 heeft het Dorpshuis haar intrek genomen in het klooster. Meer informatie over het Dorpshuis, klik hier.

Het ‘oude’ dorpshuis is, evenals de school en de gymzaal in het najaar van 2011 gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Bibliotheek

Vroeger werd Zijtaart wekelijks bezocht door de bibliobus. Toen die stopte met rijden plaatste Bibliotheek Veghel een kinderboekencollectie in basisschool Edith Stein. Daarnaast werden via de KBO al grootletter-boeken uitgeleend aan ouderen. In samenwerking met het bestuur van het dorpshuis, de basisschool en de KBO zijn beide collecties nu samen-gevoegd, uitgebreid en aangevuld met romans en tijdschriften. Alle boeken verhuisden naar het klooster, waar een speciale bibliotheekruimte is ingericht.

Abonnement

Het nieuwe bibliotheekpunt is bedoeld voor alle inwoners van Zijtaart. Zij kunnen er boeken lenen, maar ook via internet gereserveerde materialen ophalen. Bovendien kunnen boeken die bijvoorbeeld in Veghel geleend zijn, nu in Zijtaart teruggebracht worden en andersom. Wie een bibliotheekpas heeft van Veghel of Erp

is automatisch lid. Andere belangstellenden kunnen ter plekke een abonnement nemen.

 

Openingstijden Bibliotheek

Dinsdagmiddag    13.15 tot 14.45 uur.

Dinsdagavond      18.00 tot 19.00 uur. Donderdagmiddag 13.30 tot 14.30 uur.

De uitlening wordt verzorgd door vrijwilligers en een bibliothecaris van Bibliotheek Veghel.

De on-line catalogus is bereikbaar door hier te klikken.

 

Appartementen

Aan de voorzijde van het klooster zijn op de eerste verdieping een twee-tal appartementen gesitueerd. De verkoop van de appartementen is in handen van Raadhage Makelaars.

De appartementen kunnen naar uw wensen worden afgewerkt. Voor meer informatie klik hier.

Kunstwerk

Het beeldje van de H.Cecilia onder is gemaakt door kunstenaar Marlies Kemper in opdracht van de Gemeente Veghel. In de avonduren wordt het beeldje aangelicht door twee spots. Met daarbij de grond verlichting is er in de avond sprake van een sfeervol pleintje, geschikt voor kleine muziekuitvoeringen.

Beeldje

Het beeldje is gemaakt in Italie, voor het gezicht heeft Moniek Schepers uit Zijtaart geposeerd