Home.Over Zijtaart.Dorpshuis.Klooster.Verenigingen.Bedrijven.Contact.

Contact| Disclaimer

Home

Zichtstal

Net zoals bijna alle varkenshouders zijn Eric en Jacqueline trots op hun bedrijf. Graag nodigen zij u daarom uit om een kijkje te komen nemen.

Op donderdag 29 april 2010 heeft Bennie Jolink, ambassadeur van Varkens in Zicht, samen met dhr Ruud van Heugten, gedeputeerde van de Provincie Noord Brabant, de zichtstal officieel geopend.

Bennie Jolink en Ruud van Heugten in de zichtstal.

Varkens in Zicht is begonnen als initiatief van enkele varkenshouders. De afgelopen jaren is de stichting uitgegroeid tot een slagvaardige club van betrokken deelnemers, sponsoren, donateurs en vrienden. Samen streven zij naar heldere publiekscommunicatie over de Nederlandse, toekomstgerichte varkenshouderij.

Door de openstelling van moderne varkensbedrijven en het verzorgen van achtergrondinformatie, wil de stichting samen de sector zichtbaarder en toegankelijker maken. Vanuit de gezamenlijke overtuiging dat iedereen op deze manier een objectief beeld kan vormen over de toekomstgerichte varkenshouderij.

 

Het bedrijf

Het bedrijf van Eric en Jacqueline en hun 4 zonen, de ‘Daltons’, is een vermeerderingsbedrijf. Dit betekent dat de biggen die hier geboren worden na 10 weken het bedrijf verlaten en naar een vleesvarkensbedrijf gaan. Op het bedrijf worden 480 zeugen en 2000 gespeende biggen gehouden. Jaarlijks worden er bij Eric en Jacqueline wel 14.000 biggen geboren.

Boerderij “de Daltonhoeve” is in 2009 geheel nieuw gebouwd. Van oorsprong lag het varkensbedrijf op een locatie aan de andere kant van het dorp. Omdat bedrijfsontwikkeling op deze locatie niet gewenst was hebben Eric en Jacqueline een compleet nieuw bedrijf gebouwd op een nieuwe locatie.

 

 

 

Openingstijden

U kunt elke dag een bezoek brengen aan de stallen . Een afspraak maken is niet nodig. U bent welkom;

Zomertijd  van 10.00 tot 20.00 uur Wintertijd van 11.00 tot 16.00 uur  

 

Het bezoek aan de stallen is gratis. Van groepen die een rondleiding wensen wordt een onkosten vergoeding gevraagd. Indien u een rondleiding wenst dan vragen wij u tevoren en afspraak te maken.

De Daltonhoeve vindt u aan de Heisteeg in Zijtaart, een zijstraat van de Zondveldstraat, dit is de weg van Zijtaart naar Mariahout.

Hieronder staat een kaart afgebeeld van de locatie van de Daltonhoeve, ga met de muis erover en de kaart wordt groter. FOLDER

Wat is er te zien?

Op het bedrijf zijn twee ruimtes ingericht vanwaar u vanachter glas naar de varkens kunt kijken.  
Via een stalen trap is een ruimte bereikbaar vanwaar u vanuit een skybox naar de dragende zeugen kijken. Zij leven in een grote groep op stro. Nadat een zeug geïnsemineerd is duurt het 3 maanden, 3 weken en 3 dagen voordat de biggetjes geboren worden. Per keer worden er ongeveer 13 biggen geboren.

Vanuit een ruimte in een andere stal kunt u een kijkje nemen in een kraamafdeling. Als je geluk hebt kun je  ook biggetjes geboren zien worden

De grootste kans om biggetjes geboren te zien worden is op een woensdag.

Aan de muur in de bezoekersruimte hangen informatie panelen met uitleg over de varkenshouderij.

 

De agrosector is één van de belang-rijkste pijlers van de Nederlandse economie. De varkenshouderij speelt hierin een aanzienlijke rol en dat is eigenlijk altijd zo geweest. Miljoenen varkens vinden anno 2010 onderdak in duizenden stallen verspreid over Nederland. Als je binnenkort eens bij ons naar binnen stapt, kun je met eigen ogen zien hoe het Nederlandse varken, in de moderne, toekomst gerichte varkenshouderij, leeft. U bent welkom op de Daltonhoeve!!

 

Via een deze trap komt u op een ruimte van waaruit u de zeugen kunt zien liggen in het stro.

Welkom

zónder afspraak

Op 28 augustus 2010 was de Daltonhoeve te zien in Tuinruimers, voor meer info klik op het logo.

Tuinruimers

In 2013  werd voor de eerste keer ‘De Gouden Krul’ uitgereikt. Varkenshouders en hun gezinnen zijn trots op hun bedrijf en laten dit graag zien. Varkenshouders konden zich aanmelden voor deze prijs waarna een deskundige jury drie genomineerde aanwees. Uit deze genomineerden werd via een stemming de winnaar bepaald. Op 30 november 2013 werd de prijs voor het mooiste varkensbedrijf van Nederland uitgereikt aan de Daltonhoeve.

Meer info klik hier

Zichtstal “Daltonhoeve”

Eric van Zutphen

Jacqueline van Krieken

Heisteeg 9

5465 NZ  Zijtaart (Veghel)

E. Daltonhoeve@zijtaart.nl

MEGASTALLEN


In 2010 is een discussie ontstaan rond megastallen.  Veel onduidelijkheid is er over wat de term ‘megastal’ nu precies inhoudt. Ook bij de provinciale Staten verkiezingen was dit een thema. Prem bestede hier op Radio 1 een uitzendingaan met een reportage op de daltonhoeve. Klik hier en u kunt de uitzending terug luisteren.

energie

Zonne energie

Op het dak van de varkensstallen liggen 1.400 zonnepanelen die jaarlijks 270.000 kWh (kilowattuur) opwekken. Dit is genoeg om ongeveer 85 gezinnen van electriciteit te voorzien. Met deze installatie wordt jaarlijks ca. 115 ton aan CO2 bespaard.

In juli 2011 werd de zonne-energie installatie officieel in gebruik genomen. Meer informatie is te vinden door hier te klikken.

Links

Links voor meer informatie over de varkenshouderij.

Z.L.T.O.

Varkens en zo

Het Kleine Loo

N.V.V.

Het biggetjesbos

Het varkensmuseum

Stap in de stal

 

krul